11. november 2019: Nå har insektshagen gått i dvale for sesongen. Det skal bli spennende å se hva som titter fram av vekster til neste år :-)
11. november 2019: Vi har hengt opp solsikkefrø og meiseboller til småfuglene.
September 2019: En bie går inn for landing på Agurkurten :-)
September 2019: Agurkurt
September 2019: Aronia, eller svartsurbær som det kalles på norsk er kjempesunt!
Svartsurbær inneholder fargestoffer av typen antocyaniner og karotenoider (cyanidin-3-galaktosid og betakaroten) som virker som antioksidanter. Bærene inneholder også mye vitaminer, bl.a. vitamin A, E, og B2, og hjelper opptak av vitamin C. Ellers er det mye av mineraler og sporstoffer som jern, molybden, bor, jod og kalsium.
Svartsurbær har egenskaper som beskyttender hjerne, hjerte, blodårer og urinveier, er immunstyrkende, blodtrykksregulerende, kolesterolsenkende, astringerende og slimløsende :-)
Tenk det!
September 2019: Ringblomst
Dette er en blomst som bier og alle pollinerende insekter elsker! Som matkilde er den svært attraktiv fordi den blomstrer fra midten av juni og helt til frosten kommer om høsten. Derfor er den et sikkert matfat som biene kan komme tilbake til gjennom hele sesongen.
September 2019: Ringblomst
September 2019:
Ringblomster har mange flotte farger!
Tistelsommerfuglene har inntatt hagen - 5. juni 2019
30. mai: En akeleie har fått besøk av den første humlen vi har observert i hagen.
5. juni: Hagen begynner å ta form.
5. juni 2019
Vi har hengt opp insektshotell.
Mange insekter bor i død ved og gamle, hule trær. Du kan også hjelpe dem med å lage et insektshotell. Her kan du blant annet få besøk av bier som lever alene og ikke i store samfunn slik som den tamme honningbien.
Hotellet bør også utstyres med noen små leirklumper her og der. Insektene tar med seg litt leire inn i hulrommet, og lager en celle rundt egget. Det blir gjerne seks–åtte slike celler på rad og rekke. Der mates larvene fra bier og humler med pollen, mens vepsene serverer andre insekter og edderkopper. Det er lett å se når et «hotellrom» er leid ut: da er åpningen murt igjen med leire.
Foto: Kristina Bjureke, Naturhistorisk museum
Insektshotell
Prestekrage blomstrer i juni. Den har god honningduft, og besøkes av mange småinsekter. Små humler og villbier er de mest effektive bestøverne.
19, juni: Sjuprikket marihøne er et av våre mest kjære og kjente insekter. Dekkvingene er røde med sju svarte prikker, og halsskjoldet er svart med to hvite flekker ytterst. Lengden er 5,2–8 mm. Den er svært vanlig over hele landet. Både de voksne og larvene spiser bladlus og hjelper dermed til så det ikke blir for mange av dem. Marihøna overvintrer ofte i store kolonier i jorda.
Akeleie og kløver
Humlene elsker kløver!
Iris - populær hos humlene
19. juni: Bie på Honningknoppurt
En hul stubbe er et fint skjulested :-)
21. juni: En steinhumle (?) på jobb i spireahekken
21. juni: Plutselig ble vi oppmerksom på noen larver vi aldri har sett før. Arnstein Staverløkk/Artsdatabanken kunne fortelle at dette er larve av Harlekinmarihøne. Dette er et insekt vi ikke vil ha i hagen! Den er på svartelista (fremmede arter i Norge) og kan være i ferd med å fortrenge den norske sjuprikkede marihøna.
Harlekinmarihøna spiser bladlus, men også egg og larver av biller, sommerfugler og andre insekter, pollen og nektar.
Harlekinmarihøne er svært variabel av utseende, den har vanligvis mange prikker, gjerne mellom nitten og 21. Fargen er ofte oransje, rød eller gulaktig. Harlekinmarihøna har vanligvis et M- eller W-formet merke på halsskjoldet.
Foto: Arnstein Staverløkk
22. juni: Moskusmalva. Det viste seg at også denne planten har kommet på Artsdatabankens liste over fremmede og uønskede planter, med